2012. április 11., szerda

A pecsétviaszgomba főbb felhasználási területei


Tumorellenes hatás
Számos klinikai kísérlet igazolta a pecsétviaszgombából izolált poliszacharidok tumorellenes hatását. Sasaki és munkatársai már egy 1971-ben megjelent cikkben azt írták, hogy pecsétviaszgombából és patkónyelv gombából (Phellinus linteus) származó poliszacharidok jelentősen csökkentik az egerekbe ültetett Sarcoma 180 és Lewis tüdőrák sejtek növekedését.

Fekélyellenes hatás
Gao és munkatársai patkányokon végzett kísérletekkel kimutatták, hogy a gombából izolált poliszacharid frakciók megelőzték a nem szteroid gyulladáscsökkentők okozta gyomornyálkahártya irritációt, 250-500 mg/kg pecsétviaszgomba kivonat, közvetlenül gyomorba juttatva fekély gyógyulását eredményezte.

Vírusellenes hatás
A pecsétviaszgomba nagy molekulasúlyú összetevői, mint egyes poliszacharidok és fehérjék többféle vírustörzs ellen hatásosak, pl. herpeszvírus (HSV, Herpes Simpex Virus) és a VSV (Vesicularis stomatitis).

Szív- és érrendszeri megbetegedések
A pecsétviaszgomba a benne található ganodersav és származékai (triterpének) miatt jótékony hatással van a magas vérnyomásra, koleszterinszint-csökkentő és vérrögképződést gátló hatását szintén igazoltak.

Vércukorszint csökkentő
A hatásért a ganoderán A és B felelős.

Antioxidáns (szabadgyök söprő)

A specifikus immunmoduláns.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése